Zakendoen

Pas op met private leaseauto: ‘Kost zo 80.000 euro aan hypotheek’

Daarvoor waarschuwt hypotheekadviseur De Hypotheker. “Private lease is een populaire manier om een auto te financieren”, zegt Menno Luiten, commercieel directeur bij De Hypotheker tegen RTL Z. Maar consumenten zijn zich onvoldoende bewust van de effecten.

De financiële gevolgen zijn in het afgelopen jaar serieuzer geworden. Sinds april worden alle kosten van private-leaseauto’s, inclusief belastingen en verzekeringen, namelijk geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Eerder waren dat alleen de kosten van de auto zelf.

80.000 euro minder

De BKR wordt door banken gebruikt om te bepalen of ze verantwoord een lening, zoals een hypotheek, kunnen verstrekken. Daarom kan een private-leasecontract je leencapaciteit flink beperken.

Het leasen van een doorsnee Volkswagen Polo voor een periode van vijf jaar kost zo’n 400 euro per maand, becijfert De Hypotheker. Een gezin met een inkomen van 70.000 euro, kan zo 80.000 euro minder aan hypotheek tegemoet zien, aldus Luiten. “Dat kan het verschil maken tussen wel of geen woning”, zegt hij.

Het bedrijf hoopt dat autoleasebedrijven hun klanten meer gaan waarschuwen voor dit soort risico’s. Eerder waarschuwden andere bedrijven en de Vereniging Eigen Huis ook al voor de risico’s.

gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button