Zakendoen

Picnic levert cola en appelmoes uit Duitsland: ‘Prijsverschil schandalig’

Appelmoes of andere potjes van Hak, Coca Cola, Nutella en Pringles. Al deze producten kan je via Picnic voor een gunstige prijs bestellen. Joris Beckers van de supermarktketen legt uit hoe dat zit. “Je kan bij ons via de app aangeven dat je producten wil met het label ‘Op reis voor de beste prijs’.”

Picnic haalt deze producten dan uit Duitsland, waar de prijzen een stuk lager liggen. Een nadeel: de verpakkingen zijn in het Duits. “Normale supermarkten mogen dit niet omdat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit voorschrijft dat de verpakkingen in de moedertaal moeten zijn. Maar wij kunnen de etiketten vertalen in onze app, daarom kunnen wij ze wel aanbieden.”

Verschil: 

Volgens Picnic kost een liter Coca Cola in Duitsland 1,08 terwijl je er in Nederland 1,83 voor betaalt. Een pot Nutella kost in Nederland 3,02 en in Duitsland 2,79. Een pak Magnums kost in Duitsland 3,73 en in Nederland 5,22.

Bron: Picnic

“We vinden het echt schandalig dat ze prijsverschillen zo groot zijn”, gaat Beckers verder. “De grote merken profiteren van de Europese markt. Er is bijvoorbeeld maar één Magnumfabriek in heel Europa, dit staat in Italië. Er is dus ook maar één kostprijs voor een ijsje. En toch betalen we verschillende prijzen.”

Action

Niet alleen Picnic biedt A-merken voor een lagere prijs. Action doet dat ook al jaren. Die keten koopt restpartijen op en verkoopt deze over de grens.

Zo kost een Pedigree Jumbone hondenbot bij Albert Heijn 2,69 terwijl hetzelfde bot bij Action 1,89 kost.

Ook kan Action groot inkopen en hun producten in heel Europa verkopen waardoor de keten volgens retailexpert Laurens Sloot veel druk kan zetten op de producent. “Action heeft heel veel winkels en daarom zijn producenten bereid een mooie prijs te bieden.” Picnic verkoopt ook in verschillende landen en heeft daardoor ook van de prijsverschillen profiteren.”

Daarnaast denkt Sloot dat Nederland helemaal niet zo duur is qua boodschappen. “Tot vorig jaar was Nederland een van de voordeligste landen. De prijsverschillen die Picnic laat zien zijn waar, maar ze zijn selectief. Er zijn andersom ook een heleboel producten die in Nederland veel goedkoper zijn.”

gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button