Zakendoen

Staat casht miljoenen dankzij aandeleninkoop ABN Amro

ABN Amro, één van de drie grote banken in Nederland, deed vorig jaar goede zaken. Het bedrijf boekte een nettowinst van bijna 1,9 miljard euro. Dat is de helft meer dan de ruim 1,2 miljard euro van een jaar eerder.

Hogere rente

ABN Amro haalde onder meer voordeel uit de hogere rente. Voor banken zijn rente-inkomsten een belangrijke inkomstenbron. Het spaargeld dat jij op je rekening hebt staan, leent de bank weer uit tegen een hogere rente.

Ook stegen de provisie-inkomsten, doordat klanten meer zaken deden waarvoor ze een vergoeding aan de bank betaalden, zoals betalen met een creditcard. De operationele kosten van ABN Amro daalden juist.

Er werden bovendien meer hypotheken versleten, zegt topman Robert Swaak in gesprek met RTL Z. “Klanten weten ons te vinden bij een van de belangrijkste aankopen van hun leven.” De huizenmarkt wordt minder de komende tijd net als de economie als geheel, zegt de topman. Maar hij verwacht geen grote crisis.

Winstuitkering

Aandeelhouders profiteren van de goede gang van zaken bij ABN Amro. Beleggers krijgen namelijk een deel van de winst uitbetaald (dividend). Dat is 0,99 euro per aandeel. De Nederlandse staat is nog altijd voor 56,3 procent eigenaar van ABN Amro, daarom krijgt minister Kaag in totaal 505,9 miljoen euro bijgeschreven.

Daarvan is in het najaar overigens al een dividend van 0,32 euro per aandeel binnengekomen, een totaal van 163,5 miljoen euro. Binnenkort volgt de resterende 342,4 miljoen euro.

Eigen aandelen inkopen

ABN Amro geeft nog meer cadeautjes aan zijn beleggers. Het gaat namelijk voor 500 miljoen euro aan eigen aandelen inkopen. Daarmee moet uiteindelijk de winst per aandeel gaan stijgen, omdat die winst over minder aandelen verdeeld hoeft te worden.

Op zich levert de inkoop van eigen aandelen door de bank de aandeelhouders niet direct cash op. Maar de staat verkoopt wel precies zoveel aandelen als nodig zijn om het belang in ABN Amro op 56,3 procent te houden, zegt woordvoerder Bas van der Waals van NLfinancial Investments. Het bedrijf beheert namens de staat het belang in ABN Amro.

Als de staat geen aandelen zou verkopen, dan zou het belang in ABN Amro toenemen, terwijl het juist de bedoeling is om het belang af te bouwen.

281,5 miljoen euro

De verkoop van aandelen door de staat brengt geld in het laatje. Tegen de huidige beurskoers levert de evenredige verkoop van aandelen ABN Amro 281,5 miljoen euro aan contanten op.

In totaal heeft minister Kaag dus namens de staat en daarmee namens de Nederlandse belastingbetaler een voordeel van 787,4 miljoen euro.

gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button