Zakendoen

Tarieven grootste energiebedrijven vanaf oktober fors omhoog

Het huidige stroomtarief bedraagt bij Essent 0,29 euro per kilowattuur. Vanaf volgende maand wordt dit 0,44 euro per kilowattuur, laat Essent aan zijn afnemers weten. Dat is nog ruim onder de 70 cent per kilowattuur, het bedrag dat waarschijnlijk zal gelden als prijsplafond vanaf 1 januari.

De verhoging zal dus niet alleen de komende maanden uit eigen zak betaald moeten worden, maar ook als het prijsplafond van kracht is geworden. 

Hoe het prijsplafond werkt, legt Pepijn Crone uit in onderstaande video:

Het tarief voor gas gaat bij Essent van 1,51 euro per kubieke meter naar 1,99 euro. Dat hogere tarief hoeven klanten waarschijnlijk maar een maand te betalen. Vanaf november wordt het termijnbedrag verlaagd, vooruitlopend op het invoeren van het prijsplafond op 1 januari. 

Vanaf 1 januari neemt de overheid de hele verhoging voor haar rekening. Het prijsplafond komt waarschijnlijk op 1,50 euro per kubieke meter gas te liggen: dat is zelfs onder het huidige tarief. 

Inclusief belastingen

“De energieprijzen stijgen nog steeds erg snel. Helaas gaan je variabele leveringstarieven daardoor per 1 oktober 2022 omhoog”, staat in een mail aan klanten. De nieuwe tarieven zijn inclusief ‘energiebelasting, opslag duurzame energie- en klimaattransitie en 9 procent btw’. 

Volgens Essent hebben ruim 1 miljoen klanten een variabel energiecontract. De impact van de tariefwijziging op de uiteindelijke energierekening verschilt volgens het bedrijf per klant. Dit is afhankelijk van de samenstelling van het gezin, het type woning, de genomen energiebesparings- en verduurzamingsmaatregelingen, en het daadwerkelijke energieverbruik.

Verdubbeling gasprijs bij Eneco

Eneco voerde in juli al een forse verhoging door. Betaalden klanten eerst 1,69 euro voor een kuub gas, per oktober gaat het tarief voor huidige klanten naar 3,39 euro. 

De prijs voor een kilowattuur stroom steeg vanaf juli van 0,35 euro naar een tarief van 0,84 euro per oktober. Van die verhoging neemt de overheid met de invoering van het prijsplafond dus 14 cent voor haar rekening. 

Gasprijs Vattenfall: meer dan 2 euro 

Energiereus Vattenfall verhoogt de tarieven ook per 1 oktober. Het bedrijf heeft haar klanten eerder deze maand al op de hoogte gesteld, laat een woordvoerder weten. De meeste klanten gaan voor gas 2,02 per kubieke meter betalen. Elektriciteit gaat 44 cent kosten, dat is exclusief de loyaliteitskorting die het bedrijf haar klanten geeft. 

Samen staan de grote bedrijven voor 80 procent van de energiemarkt.

Greenchoice fors omhoog

Ook bij Greenchoice, een dochterbedrijf van Eneco, gaan de electriciteitsprijzen door de prijsplafondgrens heen. Vanaf 1 oktober kost een kilowattuur stroom 0,89 euro, meer dan het dubbele van het huidige tarief van 0,42 euro.

En de gasprijzen gaan ook fors omhoog, van 1,84 euro naar 3,44 per kubieke meter. De verhoging geldt niet voor alle 600.000 klanten, benadrukt een woordvoerder. Ongeveer de helft van hen heeft nog een vast contract. En van de klanten met een variabel contract, is er ook nog een groep die pas op 1 januari nieuwe tarieven krijgt. 

gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button