NOS Nieuws•
De Amerikaanse zeerarend is nu ook officieel de nationale vogel van de Verenigde Staten. President Biden heeft daarvoor deze kerst een wet ondertekend.
De vogel was al 250 jaar het symbool voor The land of the free and the home of the brave, maar dat was al die tijd niet officieel vastgelegd.
Na de Onafhankelijkheidsoorlog van 1776 verscheen de Amerikaanse arend (of adelaar) op de koperen en zilveren munten van de Verenigde Staten. Het kersverse Congres deed er vervolgens zes jaar over om het eens te worden over de arend als wapenembleem. Founding Father Benjamin Franklin zag er niks in: “Het is een vogel met een slecht karakter”. Franklin gaf de voorkeur aan een voor hem respectabeler vogel: de wilde kalkoen.
Het werd toch de zeearend die verscheen op het presidentiële zegel, met een olijftak in de ene klauw en pijlen in de andere. Arenden symboliseren al eeuwenlang kracht, vrijheid en moed en zijn in tal van landen terug te vinden als wapenembleem.
Jack Davis, de vicevoorzitter van het National Eagle Center: “Voor bijna 250 jaar hebben we de zeearend een nationale vogel genoemd, terwijl hij dat niet was. Maar nu is de titel officieel. De vogel verdient niets minder”.
Het nationale symbool werd in de vorige eeuw bedreigd met uitsterven doordat boeren, vissers en jagers de vogel geregeld afschoten. Ze gebruikten toen bestrijdingsmiddelen die de eieren van de arend onvruchtbaar maakten. Daarop werd in 1940 The National Emblem Act van kracht. De zeearend werd een beschermde diersoort en het werd verboden om het dier te verkopen of af te schieten.
Waren er in de jaren zestig nog 400 zeearendkoppels (de dieren blijven net als de zwaan hun leven lang samen), tegenwoordig zijn er 71.000 stellen, en ruim 300.000 individuele zeearenden in Noord-Amerika.
Andere wetten
President Biden ondertekende vlak voor het eind van het jaar en zijn termijn als president nog tientallen wetten. Zo is er nu een federale Anti-ontgroeningswet. Daarmee is het voor studentenverenigingen in de VS verplicht om misstanden, zoals geweld of misbruik, bij een ontgroening te melden.