NOS Nieuws

Nederlandse stranden liggen deze dagen vol met zeesterren. De dieren zijn waarschijnlijk aangespoeld door een sterke aanlandige wind.

Zeesterren leven vaak dicht bij de kust. Ze hebben kleine zuignapjes, maar bij een stevige onderstroom in het water zijn ze te zwak om zichzelf tegen te houden. Dat is de afgelopen dagen waarschijnlijk het geval geweest.

Vogels

Zodra het water hoger komt te staan, zullen de sterren terug de zee in worden gespoeld, schrijft de regionale omroep NH. Maar als ze eenmaal het water uit zijn, gaan ze snel dood. De zeedieren zijn dan nog wel nuttig voor vogels, die ze opeten.

Zeesterren zijn vaak te vinden op mosselbanken, strekdammen en dijken. De zuignappen waarmee zeesterren zich vasthouden, gebruiken ze ook om mosselen te openen. Daar eten ze er tientallen van per dag.

Tapijt

Het gebeurt vaker dat Nederlandse stranden het decor zijn van een zeesterrentapijt. Twee jaar geleden lag het strand van Bloemendaal aan Zee nog bezaaid met duizenden van de diertjes. “Zeesterren komen wel vaker voor in groepen langs de kust”, zei zeebioloog Johan Craeymeersch daar toen over. “Als de wind langere tijd vanuit een bepaalde richting komt en het heel hard waait, spoelen ze aan.”

Doorgaans spoelen de dieren een à twee keer per kwartaal in grotere aantallen aan. Dat levert geen problemen op voor het ecosysteem.

Dat zal wel het geval zijn als het vaker gaat gebeuren, bijvoorbeeld door veranderende weersomstandigheden door de klimaatverandering. Als zeesterren vaker aanspoelen, breidt de mosselpopulatie flink uit. Bovendien kunnen zwakkere mosselen dan overleven, waardoor ziektes uitbreken.

Share.
Exit mobile version