In Leiden was vorige maand een demonstratie tegen onderwijsbezuinigingen

NOS Nieuws

Zeker twee Nederlandse universiteiten stappen naar de rechter over de bezuinigingen op hoger onderwijs en wetenschap. Dat maakt de koepelorganisatie Universiteiten van Nederland (UNL) bekend.

Vandaag heeft de Eerste Kamer de begroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen goedgekeurd. Daarmee gaat de voorgenomen half miljard euro aan bezuinigingen door.

“Met deze begroting wordt eenzijdig het bestuursakkoord hoger onderwijs en wetenschap verbroken”, staat in een verklaring van UNL.

In dat akkoord uit 2022 werd onder meer vastgelegd dat de rijksoverheid jaarlijks 300 miljoen euro ter beschikking zou stellen voor starters- en stimuleringsbeurzen voor wetenschappelijk onderzoek. Dat bedrag wordt nu veel lager, en daarmee worden de afspraken niet nagekomen, zegt UNL.

‘Principekwestie’

In elk geval de Tilburg University en Radboud Universiteit in Nijmegen gaan naar de rechter om hun individuele budget aan te vechten. Tegen Nieuwsuur zegt Caspar van den Berg, voorzitter van UNL, dat de stap naar de rechter een “principekwestie” is. “We willen een onafhankelijke uitspraak van de rechter over de juridische waarde van een bestuursakkoord.”

Volgens Van den Berg wordt de Tilburgse universiteit hard geraakt omdat die instelling al veel investeringen heeft gedaan. Ook de Radboud wil graag weten hoe de rechter over de bezuinigingen denkt. Het is volgens de voorzitter niet nodig dat alle veertien Nederlandse universiteiten naar de rechter stappen “om dit punt te maken”, maar hij sluit niet uit dat andere universiteiten zich nog aansluiten.

Protest

Er wordt al maanden geprotesteerd tegen de aangekondigde bezuinigingen. In november was een grote demonstratie op het Malieveld. Onderwijsinstellingen vrezen dat door de bezuinigingen veel wetenschappelijk onderzoek zal moeten stoppen en opleidingen zullen verdwijnen.

Het kabinet bezuinigt in totaal ruim 1 miljard euro op hoger onderwijs.

Share.
Exit mobile version