Fleur Launspach, correspondent Verenigd Koninkrijk en Ierland:
“De Britten willen duidelijk laten zien dat ze klaarstaan om een leidende rol te spelen in de Europese veiligheid, nu er een andere wind uit Amerika waait. Starmer zat vandaag als enige niet-EU-lid aan tafel bij het spoedoverleg in Parijs en kondigde gisteravond als eerste expliciet aan bereid te zijn militairen naar Oekraïne te sturen bij een eventueel akkoord, in de hoop dat andere EU-landen zouden volgen.
Ook riep hij andere landen op hun defensie-uitgaven op te schroeven en legde hij druk op zijn eigen kabinet om meer geld voor defensie vrij te maken. Dat het VK ondanks de Brexit een serieuze plek aan tafel heeft, is niet vreemd: het land is een grote defensiemacht in de regio en is samen met Frankrijk de enige kernmacht in Europa.
Daarnaast hebben de Britten van oudsher een speciale band met de Amerikanen: de zogenoemde special relationship, gevormd door de Britse premier Churchill en de Amerikaanse president Roosevelt op een cruciaal moment in de Tweede Wereldoorlog. De Britten bieden aan deze vriendschap in te zetten als een ‘brug’ tussen de EU en Amerika. Die rol heeft het VK in de geschiedenis vaker gespeeld en dat kan handig van pas komen, zeker nu de Europese leiders buitenspel zijn gezet in de gesprekken over Oekraïne tussen Rusland en Amerika.
Of de Britten die ‘brugfunctie’ ook echt kunnen vervullen, wordt meteen volgende week op de proef gesteld wanneer Starmer naar Washington afreist voor een gesprek met president Trump in het Witte Huis. Starmer noemde de crisis in Europa en de NAVO een historisch en cruciaal moment. Hij sprak van iets wat je maar eens in een generatie meemaakt. Tegelijk is het voor de Britten een kans om na de ijzige Brexit-jaren weer dichter bij de Europese buren te komen. ‘Never let a good crisis go to waste’, zei Churchill ooit. Het is een wijsheid die deze Britse leider goed heeft onthouden.”