Defensie wil uitzondering op milieuregels om te groeien ‘voor het vaderland’
Het kabinet werkt aan een wet die het mogelijk maakt voor Defensie om uitzonderingen te krijgen op milieuregels. Zo moet de krijgsmacht kunnen groeien en zich beter kunnen voorbereiden op de verdediging van Nederland en de NAVO-bondgenoten. Het gaat om de zogenoemde Wet op de gereedheid.
Vanwege de veranderde situatie in Europa en de wereld wil Defensie de komende jaren flink uitbreiden. Er moeten niet alleen tienduizenden militairen bij komen, maar die mensen moeten ook ergens wonen en trainen. Staatssecretaris Tuinman zegt daarover tegen de NOS: “Die wet zorgt ervoor dat in het grijze gebied tussen oorlog en vrede waar we nu in zitten, Defensie de ruimte heeft om bijvoorbeeld kazernes neer te zetten om te kunnen oefenen.”
Lichamen van drie vermiste Amerikaanse militairen in Litouwen gevonden
In de zoektocht naar vier vermiste Amerikaanse militairen in Litouwen zijn drie lichamen gevonden. De Litouwse president Nausėda heeft dat bekendgemaakt. “De reddingsactie gaat door totdat de vierde militair is gevonden”, zegt hij op X.
Het viertal raakte vorige week vermist tijdens een militaire oefening in Litouwen, niet ver van de grens met Belarus. De Amerikanen reden op een trainingsterrein in een pantservoertuig, dat bleek te zijn weggezakt in een veenmoeras. Het is nog onduidelijk wat er is gebeurd, maar het lijkt te gaan om een ongeluk.
Het voertuig van zeventig ton zakte steeds verder weg in het water en de modder, schreef de Amerikaanse nieuwsomroep NPR gisteren. Bij de complexe reddingsoperatie zijn ruim 200 reddingswerkers en militairen betrokken. Eerder vandaag werd bekendgemaakt dat het voertuig is geborgen.
Kort na de vondst van het gezonken legervoertuig vorige week zei NAVO-chef Rutte dat de vier militairen waren omgekomen. Een woordvoerder kwam daar later van terug.
‘Zelensky bereidt zich voor op mogelijke verkiezingen in zomer’
De Oekraïense president Zelensky heeft zijn team opdracht gegeven zich voor te bereiden op mogelijk verkiezingen, schrijft The Economist. De Britse krant baseert zich op anonieme bronnen binnen de Oekraïense regering. Vanuit Kyiv is niet officieel gereageerd op het artikel.
Zelensky zou erop mikken in de zomer nieuwe presidentsverkiezingen te houden – maar alleen als er een volledige wapenstilstand komt met Rusland. De Amerikaanse regering zegt er vertrouwen in te hebben dat die eind april kan worden bereikt. Dat is volgens de krant de reden dat Zelensky achter de schermen voorbereidingen laat treffen voor een eventuele gang naar de stembus.
De gesprekken onder leiding van de VS over een regeling voor de oorlog hebben tot nu toe nog weinig concreets opgeleverd.
Zowel Poetin als Trump heeft de legitimiteit van Zelensky als president herhaaldelijk betwist. Ondanks dat Zelensky legitiem de verkiezingen heeft gewonnen in 2019 is hij door de twee wereldleiders afgeschilderd als ‘dictator’. In mei 2024 is Zelensky eerste termijn als president officieel verlopen, maar er kunnen geen nieuwe verkiezingen worden gehouden zolang de staat van beleg geldt.
Uiterlijk 5 mei moet het Oekraïense parlement stemmen over het verlengen van de staat van beleg. Mocht er tegen die tijd een volledig staakt-het-vuren zijn afgesproken, wat volgens experts maar zeer de vraag is, dan kan de weg vrij worden gemaakt voor verkiezingen. Bij de laatste peilingen begin maart stond Zelensky er gunstig voor. Ruim twee derde van de ondervraagden gaf aan de president volledig of deels te steunen als president. Daarmee is zijn populariteit gegroeid sinds Trump in het Witte Huis is aangetreden.
Kremlin over sanctie-opmerking Trump: bellen kan altijd
Rusland gaat door met het aanhalen van de banden met de Verenigde Staten, zegt Kremlin-woordvoerder Peskov. Hem werd gevraagd te reageren op het bericht van NBC van gisteren dat president Trump extra sancties overweegt als hij vindt dat Rusland een staakt-het-vuren met Oekraïne tegenwerkt.
Volgens Peskov is president Poetin nog altijd bereid om met Trump te spreken en kan er binnen korte termijn een telefoongesprek plaatsvinden. Maar daarvoor is nog geen datum geprikt, zei hij. Trump zei dat hij nog deze week met Poetin wil bellen.
Verdwenen pantservoertuig Litouwen geborgen
Reddingswerkers in Litouwen hebben het pantservoertuig geborgen dat vorige week verdween in een moeras. Tijdens een militaire oefening zonk het voertuig weg in een veenmoeras. Zes dagen geleden begon een reddingsoperatie, waar honderden Litouwse en Amerikaanse soldaten aan meewerkten. Het pantservoertuig moest van vijf meter diep naar boven worden gesleept.
Aan boord waren vier militairen. Wat er met hen gebeurd is, is nog niet bekendgemaakt. De reddingsoperatie is volgens het Litouwse ministerie van Defensie nog steeds in volle gang.
Weer drone-aanvallen op Charkiv
Rusland heeft afgelopen nacht opnieuw bombardementen uitgevoerd op Charkiv. De Oekraïense luchtmacht zegt dat Rusland 131 drones heeft afgevuurd. Daarbij zijn twee mensen gewond geraakt. Een kleuterschool en verschillende woningen zijn beschadigd. Het is niet duidelijk wat het doelwit was van de aanvallen.
Het is de tweede nacht op rij dat Charkiv onder vuur wordt genomen. Een nacht eerder werd onder meer een militair ziekenhuis getroffen en kwamen twee burgers om het leven.
Rusland en Oekraïne beloofden twee weken geleden dat ze zouden stoppen met de aanvallen op elkaars energiesector en infrastructuur bij de Zwarte Zee. Beide partijen beschuldigen elkaar van het schenden van die afspraken. President Zelensky zei zondag dat Moskou de afgelopen week meer dan 1000 drones had afgevuurd.
Het Russische ministerie van Defensie zegt op zijn beurt dat de luchtafweer afgelopen nacht ook tientallen Oekraïense drones heeft uitgeschakeld. Het merendeel werd neergehaald boven de grensregio Brjansk. De drones zouden geen schade hebben aangericht. Het ministerie beklaagt zich erover dat de Oekraïners de Russische energiesector blijven aanvallen.
De Amerikaanse denktank Institute for the Study of War (ISW) rapporteerde gisteren dat de onderhandelingen over een staakt-het-vuren nog bezig zijn.
‘Boze Trump noemt sancties een optie tegen Rusland’
President Trump heeft tegen NBC News gezegd dat hij boos is naar aanleiding van recente uitspraken door de Russische president Poetin. Die riep vrijdag op tot de afzetting van de Oekraïense president Zelensky en de installatie van een “overgangsregering” door de VN.
In een telefonisch interview met NBC News, waar de zender over bericht, noemt Trump sancties tegen Rusland een optie, maar hij zwakt de kans ook af dat het zover komt. Trump zegt van plan te zijn komende week te praten met Poetin.
“Als Rusland en ik geen deal kunnen sluiten over een einde aan het bloedvergieten in Oekraïne, en ik denk dat het Ruslands fout was”, dan stelt Trump naar eigen zeggen strafmaatregelen in tegen Rusland. Hij spreekt over secundaire sancties op olie, zodat landen of bedrijven die Russische olie kopen “geen zaken meer” zouden kunnen doen met de VS. Maar Trump zegt in het interview expliciet dat “het mogelijk ook niet” de schuld van Rusland kan zijn als er geen akkoord wordt bereikt.
Sinds zijn aantreden als president heeft Trump toenadering gezocht ten opzichte van Poetin. Hij heeft hem regelmatig geprezen als een “geweldige leider”, terwijl hij president Zelensky juist onder druk zette om akkoord te gaan met allerlei concessies tegenover Rusland. Verder heeft Trump Zelensky voor dictator uitgemaakt en diens legitimiteit als president in twijfel getrokken, zoals Poetin afgelopen vrijdag ook deed.
Eerder deze maand dreigde Trump ook al eens met sancties tegen Rusland, toen vanwege Russische aanvallen op Oekraïne. Uiteindelijk voegde Trump toen niet de daad bij het woord.