‘Rusland vreest dat rol in Syrië is uitgespeeld’
“Rusland zei zich zorgen te maken over de territoriale integriteit van Syrië. Daar is dus kennelijk over gepraat. We weten er heel weinig van, omdat het inderdaad achter gesloten deuren was.
De Russische vertegenwoordiger daar zei dat de leden van de Veiligheidsraad het min of meer eens zijn over het feit dat de territoriale integriteit in Syrië moeten worden gewaarborgd. Naar verluidt heeft ook de Syrische vertegenwoordiger daar gezegd dat Israël niet mag worden toegestaan, dat het voordeel behaalt uit deze situatie en probeert een deel van het grondgebied van Syrië te bezetten. Er komt mogelijk nog een document waarin de Veiligheidsraad zich uitspreekt over de situatie.
Voor Rusland was Syrië heel erg belangrijk. Niet alleen omdat Assad een bondgenoot was van Rusland, maar ook omdat Rusland in Syrië militaire bases heeft, waar Russische militairen konden bijtanken en tussenlandingen maken. Dat was ook belangrijk voor Russische operaties in bijvoorbeeld Afrika. In de havenstad Tartus konden schepen bijtanken en reparaties doen. Het was de enige plek in de wereld buiten Rusland, waar Rusland dat soort dingen kon doen en die dreigt nu weg te vallen.
Volgens eerdere afspraken met Assad had Rusland nog 42 jaar gebruik kunnen maken van die faciliteiten. Of dat nu doorgaat is zeer de vraag. Rusland vreest dat de eigen rol in Syrië is uitgespeeld en dat andere landen nu hun kans grijpen, zoals Israël, of in het noorden van het land Turkije. Rusland wil natuurlijk proberen dat te voorkomen, maar de kansen daarop zijn niet zo heel erg groot.
Rusland heeft in ieder geval contacten met de nieuwe machthebbers in Syrië. Ze hebben ook gezegd in een verklaring, nog voordat Assad in Moskou kwam, dat Assad uit eigen beweging is opgestapt en zelf de macht heeft overgedragen. Dus dat betekent in feite dat erkend wordt dat er nieuwe machthebbers zijn in Syrië, met wie ze op een andere manier ook zaken zullen moeten doen.
Zelfs al beschouwt Rusland althans een deel van hen formeel als terroristen. Dat herinnert aan Afghanistan, waar de Taliban de macht overnamen. De Taliban stonden en staan in Rusland nog steeds te boek als terroristische organisatie, maar intussen zijn er wel diplomatieke contacten en worden Taliban-delegaties in Rusland zelfs op hoog niveau ontvangen.”