Sleepboten onderweg naar brandende olietanker in Rode Zee

Sleepboten zijn onderweg naar de olietanker Sounion, die onlangs op de Rode Zee werd aangevallen door Jemenitische Houthi’s. Dat meldt Aspides, de maritieme missie van de Europese Unie in de Rode Zee die de bergingsmissie gaat beschermen.

Het schip ligt stuurloos voor de kust van Jemen met aan boord ongeveer een miljoen vaten ruwe olie. Het Amerikaanse militaire commando voor het Midden-Oosten (Centcom) vreest voor een grote milieuramp, maar volgens Aspides zijn er geen tekenen van een lek.

Palestijns ministerie boos over Israël-kaart Netanyahu

Het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft boos gereageerd op de kaart die premier Netanyahu gebruikte tijdens zijn persconferentie gisteravond over het uitblijven van een deal met Hamas. Op deze kaart zijn de bezette Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem onderdeel van Israël.

Volgens het ministerie onthult de kaart de “koloniale en racistische agenda van de extreemrechtse regering [van Israël]”. Met het gebruiken van de kaart laat Netanyahu “zijn minachting zien voor internationale verdragen”. Dit ministerie is onderdeel van de Palestijnse Autoriteit, die delen van de Westelijke Jordaanoever bestuurt, en niet van het Hamas-bestuur in de Gazastrook.

De Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever schendt op meerdere punten het internationaal recht, stelde het Internationaal Gerechtshof in juli vast. Ook stelde het hof dat Israël zich moet terugtrekken uit deze gebieden. De Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem zouden volgens de internationaal uitgedragen tweestatenoplossing onderdeel moeten worden van een soevereine Palestijnse staat.

Dat de regering van Netanyahu geen voorstander is van een Palestijnse staat is al langer duidelijk. In juli stemde het Israëlische parlement, de Knesset, in grote meerderheid voor een motie tegen de oprichting Palestijnse staat.

Ook op X werd het gebruik van de kaart bekritiseerd, onder wie door de Israëlisch-Amerikaanse politiek analist Mairav Zonszein:

WHO: Vaccinatiecampagne polio in Gaza ‘voor op schema’

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO loopt voor op schema in de vaccinatiecampagne tegen polio die zondag begon in de Gazastrook. In de eerste twee dagen kregen 161.000 kinderen jonger dan 10 een vaccinatie, waar het doel 150.000 was. Dat zegt Richard Peeperkorn, de vertegenwoordiger van de WHO voor de Palestijnse Gebieden.

“De humanitaire pauzes werken tot nu toe. We hebben nog tien dagen te gaan”, zegt Peeperkorn.

Zaterdag kregen de eerste kinderen al een vaccin toegediend, maar de grootschalige campagne begon zondag in Centraal-Gaza. De volgende dagen zullen kinderen in het zuiden en noorden worden gevaccineerd. Voor elke zone krijgt de WHO drie dagen de tijd, met indien nodig een dag uitloop.

Israël en Hamas zijn akkoord gegaan met gevechtspauzes in de zones waar de vaccinaties worden toegediend. Gevechten en bombardementen buiten deze zones zijn de afgelopen dagen onverminderd doorgegaan. Het Palestijnse persbureau Wafa meldde gisteren 48 doden bij Israëlische aanvallen.

Een kind in Deir al-Balah in Gaza krijgt een vaccinatie tegen polio toegediend

Rode Kruis: Israël hindert hulpverlening op Westoever

Het Rode Kruis maakt zich grote zorgen over de toegang voor hulpverleners op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever, waar het Israëlische leger vorige week een grote operatie begon. Dat staat in een persbericht van de internationale hulporganisatie.

“Het wordt voor de ambulancedienst van het Rode Kruis steeds moeilijker om zijn werk te doen en zieke of gewonde mensen te bereiken, doordat zij geen toegang krijgen”, zegt het Rode Kruis. De organisatie deelt een video waarop te zien is hoe bulldozers van het Israëlische leger de weg blokkeren voor een ambulance van de lokale afdeling van het Rode Kruis, de Palestijnse Rode Halve Maan.

Honderden burgers zitten volgens de organisatie vast in de stad Jenin op de Westoever en hebben voedsel en medicijnen nodig, maar kunnen niet worden bereikt. Ook zegt het Rode Kruis dat twee ambulances zijn aangevallen, waarbij drie hulpverleners gewond zijn geraakt.

Vorige week begon Israël een grote aanval op de Westelijke Jordaanoever, die zich concentreert op de steden Jenin en Tulkarm. In deze steden zijn gewapende Palestijnse groepen actief die zich verzetten tegen de Israëlische bezetting, waaronder de terreurgroepen Hamas en Islamitische Jihad. Nieuwszender Al Jazeera zegt dat er zeker 30 Palestijnen zijn gedood sinds het begin van de aanval.

Israëlische leger: Acht militanten gedood in Gaza-Stad

Het Israëlische leger zegt acht militanten van Hamas te hebben gedood bij een luchtaanval in Gaza-Stad. Een van hen wordt geïdentificeerd als Ahmed Fozi Wadia, een Hamascommandant die volgens het leger te zien is op een video van de aanslag op 7 oktober.

Het leger houdt Fozi Wadia verantwoordelijk voor de aanval op een dorp op 7 oktober. Wadia zou op de video te zien zijn terwijl hij cola drinkt naast twee gewonden kinderen, wier vader werd gedood. De kinderen hebben de aanslag overleefd.

De Israëlisch luchtaanval vond plaats nabij een ziekenhuis in Gaza-Stad. Het leger zegt dat het ziekenhuis niet is geraakt. Hamas heeft de dood van Wadia en anderen nog niet bevestigd.

Het Israëlische leger deelt op X een foto waarop Ahmed Fozi Wadia te zien zou zijn op 7 oktober:

Hamas: Zonder deal keren gijzelaars alleen ‘in doodskisten’ terug

De gewapende tak van Hamas, de Qassam-brigades, heeft gezegd dat als de Israëlische aanvallen in Gaza doorgaan de gijzelaars niet levend naar Israël zullen terugkeren. Abu Obeida, de woordvoerder van de terreurgroep, zegt dat Hamas nieuwe instructies heeft uitgevaardigd aan de bewakers van de gijzelaars als Israëlische troepen naderen, zonder te zeggen wat die instructies zijn.

“Het vasthouden van Netanyahu aan militaire druk, en geen deal, om de gevangenen vrij te krijgen, zal ertoe leiden dat ze in doodskisten bij hun families terugkeren,” zegt Abu Obeida. “De families moeten kiezen of ze hen dood of levend willen.”

Zondag werden de lichamen van zes gijzelaars door het Israëlische leger gevonden in tunnel in Rafah in Zuid-Gaza. Volgens Premier Netanyahu waren ze in hun achterhoofd geschoten. Hamas legt de verantwoordelijkheid voor hun dood bij Netanyahu en het leger, omdat zij “opzettelijk een overeenkomst over een gevangenenruil hebben gehinderd”, aldus Abu Obeida. Ook binnen Israël zelf wordt Netanyahu beschuldigd van het dwarsbomen van een deal.

Bij een bevrijdingsactie in Centraal-Gaza in juni werden vier gijzelaars bevrijd en meer dan 250 Palestijnen, onder wie vrouwen en kinderen, gedood door het Israëlische leger. Aangenomen wordt dat er nog iets meer dan honderd gijzelaars worden vasthouden in de Gazastrook. Van zeker 36 gijzelaars is bekend dat ze niet meer in leven zijn.

In Israël heerst grote verdeeldheid over het sluiten van een deal met Hamas om de gijzelaars vrij te krijgen:

Netanyahu houdt vast aan Israëlische aanwezigheid aan grens tussen Gaza en Egypte

Premier Netanyahu houdt vast aan de aanwezigheid van Israëlische militairen in de Philadelphi Corridor, een smalle strook land op de grens van Egypte en Gaza. Hamas eist het vertrek van alle Israëlische militairen uit Gaza. Blijvende aanwezigheid van Israëlische militairen aan die grens is een van de belangrijkste obstakels voor een staakt-het-vuren in de Gaza-oorlog en de ruil van Israëlische gijzelaars tegen Palestijnse gevangenen.

Netanyahu gaf een persconferentie na twee dagen van betogingen en stakingen in Israël tegen het uitblijven van een akkoord met Hamas. Netanyahu wordt verweten dat hij zo’n akkoord blokkeert waardoor de Israëlische gijzelaars in Gaza vast blijven zitten of worden vermoord.

Premier Netanyahu tijdens de persconferentie van vanavond

Netanyahu zei dat de internationale gemeenschap niet zal toestaan dat Israël naar de Philadelphi Corridor terugkeert als het daar eenmaal vertrokken is. Hij is bang dat Hamas of andere Palestijnse organisaties zich via die grens gaan herbewapenen, als Israël daar geen controle over heeft.

De Philadelphi Corridor speelt een cruciale rol in de onderhandelingen tussen Israël en Hamas:

Door dit stukje land zitten de Gaza-onderhandelingen (nog) vast

Opnieuw schepen aangevallen in de Rode Zee

In de Rode Zee zijn uit de kust van Jemen twee schepen beschoten. Beide schepen zijn geraakt, maar voor zover bekend is niemand gewond geraakt en valt de schade mee. De aanvallen zijn vrijwel zeker het werk van Jemenitische Houthi’s. Dat zijn bondgenoten van Hamas en Iran. Sinds het begin van de Gazaoorlog hebben ze al meer dan tachtig schepen aangevallen.

Vandaag werd eerst een onder Panamese vlag varende olietanker door twee ballistische raketten getroffen. Een derde raket explodeerde dicht bij het schip. “Alle bemanningsleden zijn veilig”, laat het door de VS geleide internationale informatiecentrum weten. “Het vaartuig liep minimale schade op en heeft geen hulp nodig.”

Later vandaag meldde de Britse maritieme veiligheidsdienst UKTMO dat ook een vrachtschip door een projectiel was geraakt. Over slachtoffers of schade wordt niets gezegd.

Houthi’s lieten vorige week explosieven afgaan op de stuurloze tanker Sounion

Tientallen doden door oorlogsgeweld in Gaza, vaccinaties in volle gang

Ondanks lokale gevechtspauzes zijn vandaag tientallen doden door bombardementen en beschietingen gemeld in Gaza. Volgens de Palestijnse nieuwssite Wafa werden 48 doden geregistreerd door Israëlische luchtaanvallen. Ondertussen is de vaccinatiecampagne tegen polio in het oorlogsgebied in volle gang.

Israël en Hamas hebben afgesproken dat er bij vaccinatielocaties niet wordt geschoten. Voor zover bekend hebben de strijdende partijen zich daaraan gehouden, schrijft persbureau Reuters. In twee dagen tijd zijn volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zeker 86.000 Palestijnse kinderen gevaccineerd tegen polio. In totaal moeten zo’n 640.000 kinderen een prik krijgen.

Op verschillende plekken in Gaza voerde het Israëlische leger luchtaanvallen uit. In het centraal gelegen Gaza-Stad werden volgens lokale functionarissen zeven mensen gedood. De gewapende tak van Hamas zegt dat strijders verspreid over de Gazastrook Israëlische militairen hebben aangevallen. Het is onduidelijk hoeveel van de 48 gemelde doden vandaag strijders van Hamas waren.

Deze foto werd gisteren gemaakt in Gaza-Stad

VK trekt vergunning voor export van dertig soorten wapens naar Israël in

De Britse regering zegt dat het gaat stoppen met de export van dertig soorten wapens, of wapenonderdelen, naar Israël. Volgens Londen is er een “duidelijk risico” dat met dit materieel het humanitair oorlogsrecht wordt geschonden in Gaza.

Het grootste deel van de wapenleveringen aan Israël gaat overigens door: 30 van de 350 Britse wapenexportvergunningen worden opgeschort. Het is uitzonderlijk dat een militaire bondgenoot van Israël deze stap neemt. Kort na de verkiezingswinst van Labour maakte de partij bekend dat de wapenexport naar Israël zou worden onderzocht.

Minister van Buitenlandse Zaken David Lammy benadrukt dat Israël zich nog steeds zal kunnen verdedigen tegen Hamas. “Dit is geen wapenembargo”, zei Lammy. Wel zei hij dat Israël meer zou moeten doen om voedsel en medicijnen in Gaza te krijgen.

De aanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft om een arrestatiebevel verzocht tegen Netanyahu en andere Israëlische leiders. Ze worden verdacht van oorlogsmisdaden in Gaza, zoals uithongering als oorlogstactiek. Ook Hamas-kopstukken moeten volgens de aanklager worden vervolgd, bijvoorbeeld vanwege de aanslagen van 7 oktober.

President Israël op begrafenis gijzelaar: ‘We hebben gefaald’

Op de begrafenis van de omgekomen gijzelaar Hersh Goldberg-Polin heeft president Herzog namens Israël zijn excuses aangeboden. “We hebben gefaald om je te beschermen voor de vreselijke ramp van 7 oktober. En nagelaten om jullie veilig terug naar huis te brengen”, citeren Israëlische media uit zijn toespraak.

Goldberg-Polin is een van de zes door Hamas-terroristen ontvoerde mensen van wie onlangs het lichaam werd teruggehaald uit Gaza. Duizenden mensen brengen in Jeruzalem een eerbetoon aan de gedode 23-jarige. Met Israëlische vlaggen hebben ze zich langs de route verzameld die de familie van het slachtoffer reed naar de begrafenis.

De Israëlische regering staat onder grote nationale en internationale druk om de laatste groep gijzelaars vrij te krijgen. Zojuist zei de Amerikaanse president Biden nog dat premier Netanyahu te weinig doet om daarover een akkoord te sluiten met Hamas. Hoewel president Herzog nu aangeeft dat de autoriteiten hebben gefaald om Goldberg-Polin te redden, lijkt hij dat niet in het algemeen over alle ontvoerden te zeggen.

Herzog benadrukt dat het land er alles aan moet doen om de overige gijzelaars vrij te krijgen. Maar hij stelt ook dat “we onze plicht hebben om de verachtelijke moordenaars die Hersh en jouw familie hebben afgeslacht” te blijven bevechten. Ook deze “missie” noemt hij een bindende plicht.

President Herzog (r)

Biden: Netanyahu doet niet genoeg voor gijzelaarsdeal

Volgens president Biden zet de Israëlische premier Netanyahu zich niet hard genoeg in voor een gijzelaarsdeal. De Amerikaanse president heeft dat aangegeven op een persconferentie in het Witte Huis. Biden zei daarbij desondanks opnieuw dat een akkoord “dichtbij” is.

De nieuwste onderhandelingsronde over een wapenstilstand in Gaza in ruil voor vrijlating van gijzelaars loopt al weken, zonder zicht op een doorbraak. Netanyahu blijft vasthouden aan zijn eis dat Israëlische militairen aan de grens tussen Egypte en Gaza moeten blijven. Dat ook zijn bondgenoot Biden nu openlijk kritiek uit op Netanyahu, laat zien dat de druk op de gesprekken almaar toeneemt.

Biden legde niet uit wat de Israëlische leider volgens hem beter zou moeten doen. De afgelopen tijd is er vanuit Israël door het leger en de veiligheidsdiensten eveneens kritiek op Netanyahu doorgesijpeld in de media. Zij geven aan dat het niet nodig is om zo stevig vast te houden aan zijn eis, omdat er altijd nog kan worden besloten om terug te keren naar de grenscorridor als dat nodig blijkt, zo schrijven Israëlische media. De gesprekken dreigen te klappen, terwijl de kans op overleven voor de gijzelaars krimpt.

Joe Biden vandaag bij het Witte Huis

‘Palestijn bezweken aan verwondingen na marteling door Israëlische veiligheidsdiensten’

Op de bezette Westelijke Jordaanoever is een Palestijnse inwoner gedood door de Israëlische veiligheidsdiensten, melden Palestijnse organisaties die zich inzetten voor gearresteerde Palestijnen. Hij stierf aan de gevolgen van marteling en mishandeling, zeggen de organisaties. Familieleden zeggen tegen het Palestijnse persbureau Wafa dat de Israëlische veiligheidstroepen druk wilden uitoefenen op de man om zijn zoon over te leveren aan hen.

De 58-jarige Ayman Rajeh Abed werd vanochtend opgepakt bij zijn huis en overleed enkele uren later in hechtenis, zeggen de organisaties in een verklaring. Op zijn lichaam zouden sporen van marteling en mishandeling te zien zijn.

Israël begon afgelopen woensdag een grootschalige aanval op de Westelijke Jordaanoever. Het leger spreekt van een anti-terreuroperatie. Volgens Wafa zijn er sindsdien zeker 29 Palestijnen gedood.

De begrafenis van de 58-jarige Palestijn die vandaag overleed

Israëlische vakbond roept op om weer aan het werk te gaan

Het hoofd van Histadrut, de Israëlische vakbond die werknemers opriep te gaan staken, legt zich neer bij de uitspraak van de rechter dat de landelijke staking eerder beëindigd moet worden. “We leven in een rechtsstaat en respecteren de beslissing van de rechtbank, daarom draag ik iedereen op om om 14.30 uur weer aan het werk te gaan”, zei Arnon Bar-David.

Het Hostages and Missing Families Forum, een groep die de belangen van de gijzelaars in Gaza behartigt, roept op om te blijven demonsteren voor de gijzelaars. “Dit gaat niet over een staking, het gaat over het redden van de 101 ontvoerden die door Netanyahu in de steek werden gelaten in het kabinetsbesluit van afgelopen donderdag.”

Donderdag besloot het kabinet groen licht te geven voor de blijvende aanwezigheid van Israëlische troepen langs de grens tussen Egypte en de Gazastrook. Die militaire aanwezigheid is een van de belangrijkste pijnpunten in de onderhandelingen over een staakt-het-vuren tussen Hamas en Israël.

Demonstranten in de Israëlische stad Tel Aviv

Israelische rechtbank: ‘Staking moet om 14.30 uur stoppen’

De algemene landelijke staking in Israël moet om 14.30 uur lokale tijd afgelopen zijn. Dat heeft een Israëlische rechtbank bepaald. De ultrarechtse Israëlische minister Smotrich had gisteren de procureur-generaal van het land gevraagd om de geplande landelijke staking te blokkeren.

Volgens Smotrich was er geen wettelijke basis voor een staking, omdat het doel was om invloed uit te oefenen op belangrijke beleidsbeslissingen van politici over de staatsveiligheid. Het doel van de staking is de druk op premier Netanyahu opvoeren om tot een akkoord te komen met Hamas over het vrijlaten van de gijzelaars die in Gaza worden vastgehouden.

De voorzitter van de Histadrut, de grootste vakbond in het land, zei in de rechtbank dat de staking om 18.00 uur zou beëindigd worden, in plaats van de aangekondigde 06.00 uur morgenochtend. De rechter heeft nu bepaald dat de staking al enkele uren eerder moet afgelopen zijn.

UNRWA-topman: ‘kinderen in Gaza niet meer naar school, risico op verloren generatie’

“In de hele regio gaan jongens en meisjes weer naar UNRWA-scholen, behalve in Gaza”, zegt UNRWA-topman Philippe Lazzarini op X. De meer dan 600.000 kinderen in de Gazastrook zijn zwaar getraumatiseerd en leven tussen het puin, vervolgt hij. Ongeveer de helft van hen ging voor de oorlog naar een van de VN-scholen. “Hoe langer kinderen niet naar school kunnen, hoe hoger het risico op een verloren generatie, wat wrok en extremisme aanwakkert.”

Als er geen staakt-het-vuren komt, lopen kinderen kans om slachtoffer te worden van uitbuiting, zoals kinderarbeid en rekrutering voor gewapende groepen, zegt Lazzarini. “We hebben dit veel te vaak gezien in conflicten over de hele wereld, laten we dit niet herhalen in Gaza.”

Volgens cijfers van de UNRWA is 70 procent van de VN-scholen de afgelopen tien maanden verwoest of zwaar beschadigd. De rest van de scholen wordt gebruikt om ontheemde Palestijnse inwoners op te vangen.

Een man fietst langs afval en puin bij een VN-school waar ontheemde Palestijnen worden opgevangen

Grootschalige vaccinatiecampagne in Gazastrook gaat verder

In Gaza worden momenteel zo veel mogelijk kinderen gevaccineerd tegen polio. Israël heeft ingestemd met een tijdelijke stop van enkele gevechtsoperaties in Gaza om gezondheidswerkers de gelegenheid te geven om de 640.000 Palestijnse kinderen te vaccineren. “De gevechtspauze voor humanitaire hulp houdt tot dusver stand”, zegt woordvoerder Louise Wateridge van VN-hulporganisatie UNRWA. “Dat is nodig om deze vaccinatiecampagne te kunnen uitvoeren. We gaan zien hoe het de komende dagen gaat.”

Zaterdag kregen de eerste kinderen al een vaccin toegediend, maar de grootschalige campagne begon gisteren in Centraal-Gaza. Daarna zullen kinderen in Zuid-Gaza en het noorden worden gevaccineerd. Voor elke zone krijgt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) drie dagen de tijd, met indien nodig een dag uitloop.

Kinderen krijgen de vaccinatie in de vorm van druppels toegediend:

Kinderen krijgen druppels tegen polio in Gaza

Stakingen in heel Israël in poging economie stil te leggen

Op verschillende plekken in Israël wordt vandaag gestaakt uit protest tegen het uitblijven van de terugkeer van de gijzelaars uit Gaza. Gisteren riep het Hostages and Missing Families Forum, een groep die de belangen van de gijzelaars in Gaza behartigt, op tot grote stakingen om het land “economisch stil te leggen”. De aankondiging volgde op de bekendmaking van het Israëlische leger dat zes gijzelaars waren gedood in de Gazastrook.

Al snel sloot Histadrut, de grootste vakbond in Israël, zich aan bij de oproep tot stakingen. Ook oppositieleider en oud-premier Lapid sloot zich aan bij de oproepen om het land lam te leggen. Ook verschillende gemeentes hebben aangegeven deels gesloten te zijn. Ben Gurion, het grootse Israëlische vliegveld is sinds 08.00 uur vanochtend gesloten. De staking zou tot 10.00 uur duren, maar de Israëlische nieuwszender Channel 12 citeert anonieme medewerkers die zeggen dat de staking langer kan duren.

Niet overal wordt gestaakt. Veel gemeenten, zoals Jeruzalem, doen niet mee met de staking.

Passagiers wachten in de rij op vliegveld Ben Gurion waar vanwege de staking geen vliegtuigen vertrekken
Share.
Exit mobile version