Nederland

Zwangere toeriste (38) die in Malta geen abortus mag ondergaan, krijgt toestemming om naar Spanje te gaan | Buitenland

De Amerikaanse toeriste in Malta die daar geen abortus mocht plegen, hoewel haar leven op het spel stond, heeft toestemming gekregen om te reizen naar Spanje. Daar kunnen dokters de zwangerschap van de 38-jarige vrouw wel afbreken. Ze sloeg alarm bij mensenrechtenorganisaties nadat ze met ernstige bloedingen in het ziekenhuis werd opgenomen. Ze zou zeker haar kind verliezen, maar Malta is abortus echter onder alle omstandigheden verboden.

Haar behandelend artsen op Malta hadden geweigerd haar te certificeren als geschikt om te reizen, maar inmiddels zijn er afspraken gemaakt met haar reisverzekering om naar het Spaanse eiland Mallorca te vliegen. ,,De verzekeringsmaatschappij heeft de laatste hand gelegd zodat ze naar Mallorca gebracht kan worden. Andrea ontslaat zichzelf uit het ziekenhuis, want het Maltees medisch advies is dat ze onder observatie blijft”, vertelde de advocaat van het paar, Lara Dimitrijevic, aan Reuters.

Andrea Prudente (38) en haar partner Jay Weeldreyer (45) staan al dagenlang doodsangsten uit in het Mater Dei-ziekenhuis in Malta. Prudente dreigt na een zwangerschap van vier maanden haar ongeboren kindje kwijt te raken. De vrouw werd tijdens haar vakantie met ernstige bloedingen opgenomen in het ziekenhuis. Doktoren schreven haar een medicijn voor om haar te behoeden voor een miskraam, maar twee dagen later braken haar vliezen en moest ze opnieuw naar het ziekenhuis. Daar bleek dat haar placenta gedeeltelijk was losgekomen.

Hartslag

Een echo wees uit dat er helemaal geen vruchtwater meer in haar baarmoeder zat en dat de baby het vermoedelijk niet zou overleven. Daarbovenop kregen ze nog te horen dat ze niet zelf de zwangerschap konden afbreken zolang de foetus nog een hartslag heeft. Voor de Amerikaanse is dit niet zonder risico’s, want hoe langer deze situatie duurt hoe groter de kans is op bloedingen en infecties, die in het ergste geval tot de dood kunnen leiden. Ze testte bovendien positief op coronavirus, waardoor haar gezondheid nu extra kwetsbaar is.


Quote

Dit had allemaal voorkomen kunnen worden

Jay Weeldreyer, vriend van Andrea

,,Met de bloedingen en de navelstreng van de baby die door Andrea’s baarmoederhals steekt, loopt ze een buitengewoon hoog risico op infectie. Dit had allemaal voorkomen kunnen worden”, zei haar vriendgisteren tegen de BBC. ,,De baby zal niet leven, daar kunnen we niets aan veranderen. We wilden haar, we willen haar nog steeds, we houden van haar, we zouden willen dat ze kon leven, maar dat zal ze niet. En niet alleen weten we niet wanneer we onze dochter kwijtraken, ook vergroot het ziekenhuis de kans dat Andrea wordt blootgesteld aan risico’s.” 

Levend wegkomen

Het Amerikaanse stel  was naarstig op zoek naar alternatieve mogelijkheden zodat alsnog kan worden overgegaan op abortus. ,,Dit is een onvoorstelbare vorm van emotionele en psychologische marteling”, zei haar vriend tegen The Guardian. ,,Een deel van mij viert nog steeds het horen van de hartslag, maar tegelijkertijd wil ik die hartslag niet omdat dit alleen maar leidt tot meer lijden voor de vrouw van wie ik zoveel hou.”


Quote

Het duurde een dag voordat Andrea haar dossier ontving, terwijl we te maken hebben met een noodsitua­tie

Lara Dimitrijevic, Andrea’s advocaat

Een medische transfer van Malta naar een ander land zagen ze als de enige optie die het leven van de Amerikaanse zou kunnen redden. Het ziekenhuispersoneel zou volgens het stel echter tegenstribbelen en zelfs ook weigeren om bepaalde medische dossiers met haar verzekeringsmaatschappij te delen. ,,Ik wil hier gewoon levend wegkomen”, zei Prudente vanuit haar ziekenhuiskamer tegen The Guardian. ,,Ik had in mijn wildste dromen niet zo’n nachtmerrie kunnen bedenken.” Met de regeling die haar reisverzekering nu heeft kunnen treffen, kan ze veilig naar Mallorca worden gebracht.

Onderzoek naar Braziliaanse rechter na verbod abortus bij verkracht meisje (11)

De Braziliaanse gerechtelijke waakhond doet onderzoek naar een rechter die een 11-jarig slachtoffer van verkrachting heeft verboden om een ​​abortus te ondergaan. Abortus na verkrachting is toegestaan in het land. Beelden van de hoorzitting, die vanwege de leeftijd van het meisje achter gesloten deuren plaatsvond, lekten uit via The Intercept Brasil en zorgden wereldwijd voor ophef.

Te zien was dat rechter Joana Ribeiro Zimmer in haar vragen aan het meisje verwees naar haar verkrachter als ‘de vader van de baby’, haar vroeg om ‘nog even vol te houden’ en suggereerde dat ze alvast een naam moest kiezen voor de baby. Het meisje zei herhaaldelijk dat ze niet wilde bevallen. Advocaat Daniela Félix, die de familie van de 11-jarige vertegenwoordigt, vertelde gisteren aan persbureau AP dat het kind 10 was toen ze werd verkracht. Ze merkte haar zwangerschap pas in de 22ste week. Haar moeder bracht haar naar het ziekenhuis in de stad Florianópolis om een ​​abortus te ondergaan, maar artsen zeiden dat ze de procedure slechts tot de 20ste week van de zwangerschap konden uitvoeren. Daarop stapte de familie naar de rechter. Inmiddels is het meisje al 29 weken zwanger.

Abortus in Europa

Volgens activisten doet de zaak denken aan de falende behandeling van Savita Halappanavar, die in 2012 stierf in een Iers ziekenhuis nadat artsen een verzoek om haar zwangerschap te beëindigen hadden geweigerd. Toen was er in Ierland nog een totaalverbod op abortus. Tegenwoordig is Malta het enige land in de EU dat abortus onder alle omstandigheden verbiedt, ook als de foetus geen overlevingskans heeft. Wie op het eiland een zwangerschap wil laten beëindigen, moet naar het buitenland of schaft via de zwarte markt illegale abortusmedicatie aan.

In de meeste EU-landen is abortus tijdens de eerste weken van de zwangerschap toegestaan. In het katholieke Polen zijn de mogelijkheden tot abortus sterk beperkt. Ierland heeft zijn abortuswetgeving in 2013 juist geliberaliseerd. In Nederland is het toegestaan om de zwangerschap tot de 22ste week af te breken.

Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:

gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button