NOS Nieuws•
Cruiseschepen met meer dan 900 passagiers zijn vanaf aankomende zomer niet langer welkom in de Zuid-Franse stad Nice. Burgemeester Estrosi heeft daartoe een decreet ondertekend. “Nee tegen overtoerisme”, zei hij toen hij zijn handtekening zette.
De burgemeester sprak zijn voornemen om grote cruiseschepen te weren een paar dagen geleden uit. “Ik wil niet dat drijvende hotels voor anker gaan voor de kust van Nice”, zei hij in zijn nieuwjaarstoespraak. “Ik zeg: cruiseschepen die het milieu vervuilen, die hun goedkope klanten uitspuwen, die niets consumeren maar hun afval achterlaten, horen bij ons niet thuis.”
Het is onduidelijk of het mogelijk is om de cruisepassagiers met het verbod volledig uit de stad te weren. De Franse stad Cannes voerde enkele jaren geleden strenge milieuregels in voor cruiseschepen, maar het lukte niet helemaal om ze weg te houden. Door voor anker te gaan in internationale wateren en passagiers vervolgens met kleinere boten aan land te brengen, kan de wet omzeild worden.
De aankondiging wordt op sociale media wisselend ontvangen. “Bravo voor deze moedige en noodzakelijke beslissing”, schrijft iemand. Een ander bijt de burgemeester echter toe: “Uw winkels en restaurants zullen u dankbaar zijn dat u hebt bijgedragen aan hun ondergang.”
Weerstand tegen massatoerisme groeit
In zijn toespraak noemde burgemeester Estrosi Venetië, waar grote schepen sinds 2021 verboden zijn. De stad probeert de door massatoerisme veroorzaakte overlast al jaren tegen te gaan.
Sinds afgelopen zomer mogen groepen toeristen uit maximaal 25 mensen bestaan. Gidsen mogen niet meer met luidsprekers door de stad lopen. Vorig jaar begon in Venetië een proef waarbij bezoekers entreegeld moesten betalen als zij op drukke dagen de stad wilden bezoeken.
In andere Europese steden groeit de weerstand tegen massatoerisme ook. Afgelopen zomer gingen in Málaga en Barcelona duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen het grote aantal toeristen die op bezoek komen. Barcelona nam de afgelopen jaren al meerdere maatregelen. Zo wordt het verhuren van appartementen aan toeristen vanaf 2028 verboden.