NOS Nieuws•
De Deense premier Mette Frederiksen krijgt in haar verzet tegen de claim van president Trump op Groenland steun van Duitsland, Frankrijk en NAVO-secretaris-generaal Rutte. Trump wil dat Denemarken Groenland afstaat aan de Verenigde Staten. Om dat te bereiken sluit hij economische druk en zelfs militair geweld niet uit.
“Grenzen mogen niet met geweld worden veranderd, wie het ook betreft”, zei bondskanselier Scholz vandaag bij een bezoek van Frederiksen. Die laatste woorden sprak hij in het Engels, waardoor het duidelijk was voor wie ze bestemd waren. “Dit principe geldt voor iedereen”, voegde hij er nog aan toe.
Frederiksen vloog daarna door naar Parijs om president Macron te ontmoeten. Na afloop klonk ze tevreden. “De duidelijke boodschap van de Scandinavische landen, van Europa en van landen buiten Europa is dat gebieden van soevereine staten gerespecteerd moeten worden”, zei ze. “Dit is cruciaal in de internationale gemeenschap die na de Tweede Wereldoorlog is opgebouwd.”
Rutte
NAVO-chef Rutte lijkt als topman van het trans-Atlantische bondgenootschap de aangewezen figuur om een compromis te vinden. Ook hij kreeg vandaag bezoek van Frederiksen.
Wat hij tegen de Deense premier heeft gezegd is niet bekendgemaakt. Uit de woorden van een bron van persbureau Reuters valt wel op te maken dat hij op zoek is naar dat compromis. De twee zouden het erover eens zijn dat de NAVO-bondgenoten hun defensie in het Noordpoolgebied moeten versterken en dat “alle bondgenoten daarin een rol hebben”.
Frederiksen verzekerde zich twee dagen geleden al van de steun van Noorwegen, Zweden en Finland. Ze had de regeringsleiders bij haar thuis uitgenodigd, in Kopenhagen.
Trump zei in zijn eerste ambtsperiode ook al dat hij Groenland bij de VS wilde voegen. Frederiksen wees de claim toen nog als “absurd” van de hand.
Om de Amerikaanse president niet voor het hoofd te stoten, gaat ze dit keer omzichtiger te werk. De VS is voor de Denen het belangrijkste exportland; op wraak van Trump zit ze niet te wachten.
2 miljard
Groenland ligt nu als een buffer tussen Rusland en de VS. Trump vindt dat Denemarken onvoldoende in staat is om Groenland en de wateren eromheen te verdedigen.
Die boodschap is in Kopenhagen inmiddels aangekomen. Gisteren werd bekend dat de Denen 2 miljard euro uittrekken om hun strijdkrachten op Groenland te versterken. Met dat geld worden marineschepen, drones en satellieten aangeschaft.